top of page

Enkele tips voor financiële acties

 

Werken met heel concrete doelen

Een specifiek doel vooropstellen kan het animo om actie te voeren ten zeerste bevorderen! Daarom wil André Ornelis – voor wie dit wenst en in samenspraak met jullie– een concreet actiepakket op maat uitwerken. Als bewijs van het feit dat er met jullie geld concreet aan de slag gegaan is, wordt ten gepaste tijde fotomateriaal bezorgd.

 

Wie graag als school/instelling/entiteit aan de slag gaat met zo’n concreet actiepakket, mag altijd contact met hem opnemen: andre.ornelis@fracarita.org of andre.ornelis@telenet.be of 0477/99 222 63.

 

Opbrengst van de inzamelactie visualiseren

Een nieuwbouw kost, afgewerkt als geheel met alles erop en eraan (voor de berekening: zie ook Het Project – De noden), ongeveer €14,5 per baksteen. Per €14,5 ingezameld geld kan je een steentje van de nieuwbouw leggen op het grondplan van de school (zie bijlage). Johan Wouters ontwierp speciaal hiervoor een te vouwen Spaarbaksteen die uiteraard ook gewoon als spaarpotje kan gebruikt worden ... (zie bijlage).

 

Een andere mogelijkheid is het grondplan (zie verder) van de school nabouwen met vouw-, schoen- of andere dozen en/of met lego of steentjes. 

Wat de steentjes betreft: Marc Willems werkte voor ons een manier uit om steentjes te bakken (zie ppt ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grondplan

 

 

 

 

 

De Allons-y polsbandjes

 

 

 

 

Een financiële actie mét betekenis die niet zoveel voorbereiding vraagt: gewoon de bandjes bestellen én (duurder) verkopen!

Bestellen kan na een seintje via zuidactie@fracarita.org. Voor 13 februari 2015.

 

Kostprijs voor deze bandjes: €0.22 voor 1000 stuks. Maar: hoe meer scholen/instellingen samen bestellen, hoe goedkoper de polsbandjes.

Bestellen na 13 februari kan ook nog, maar dan kunnen we niet langer een goede prijs garanderen.

 

Geïnspireerd door de betekenis van de naam Kintu Kimune (=‘Samen kunnen we alles aan’) gingen we op zoek naar een actiegadget dat die verbondenheid onderstreept. En we kwamen uit bij polsbandjes (voordat we gehoord hadden van de warmbandjes van Music for Life …).

 

Het ALLONS-Y polsbandje dragen betekent: zich laten raken door de situatie in Kabinda (Kintu Kimune) én geloven in de kracht van solidariteit.

Het ALLONS-Y polsbandje kopen betekent: ook daadwerkelijk willen zorgen voor de toekomst van 1000-en kinderen in Kabinda!

 

Gesponsord krijttapijt

Geïnspireerd door de 2 krijtjes per dag die de directeur uitdeelt (‘c’est l’or pour nous’ …)

 

Een zot idee: daag je leerlingen/patiënten uit om de hele speelplaats/oprit/ … van je school/instelling vol te krijten met een tekening/slogan/….

Als het eenvoudig moet blijven, kan je voorgetekende sjablonen gebruiken (het silhouet van het popje Kiki uit de creabundel bijvoorbeeld).

 

Je kan er een financiële actie van maken door de leerlingen/patiënten te laten sponsoren per tegel of m²…

Post zeker en vast een foto van jullie krijttapijt op onze website! Zo kunnen we zien welke school/instelling het grootste krijttapijt maakte!

 

Fête Congolaise

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Congolezen vinden altijd een reden om te feesten; dus waarom zouden wij dat ook niet doen? Voor het goede doel dan nog, dat maakt feesten dubbel leuk!

Organiseer een fuif, serveer/verkoop Congolese snacks (ideeën hiervoor vind je in de bundel Congokoken) en – als je echt wil feesten in Congolese traditie: voorzie dan zeker en vast ook voldoende (niet alocholisch tafel)bier …

 

Gesponsorde voettocht, fietstocht of run

Niet echt een origineel idee; maar wel één dat aansluit bij de Zuidactie van dit jaar. Breng de actieslogan letterlijk in de praktijk en organiseer een (gesponsorde) voettocht. Maak meteen ook de link naar onze Zuidactie door bijvoorbeeld volgende tochten te organiseren:

  • een Kibambetocht: 8 km – de afstand die ook Kibambe dagelijks aflegt

  • een Chrisnovictocht: 3 km – net zoveel als Chrisnovic dagelijks stapt

  • een Directeurstocht: 24 km – het aantal kilometers die directeur Kanyinda dagelijks doet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kan uiteraard ook altijd kiezen voor een sponsorloop

Of voor wie liever fietst (al dan niet op rollen): mogelijke afstanden daar:

  • fietsen van België naar Kabinda (=6627 km): een fantastische uitdaging voor een hele groep

  • fietsen van Mbuji Mayi naar Kabinda (=150 km) – een tocht die ook de pedaleurs maken (mét zwaar beladen fietsen van 200 à 300 kg …) – voor wie liever als individu fietst

 

Een solidaire maaltijd bestaande uit een 'petit rien'

Een solidaire maaltijd geënt op de keuken van het themaland (inspiratie hiertoe vind je zeker en vast in de bundel Congokoken) is een actiemodel dat intussen traditie is in heel wat instellingen/scholen.

 

Maar misschien moeten we dit jaar eens focussen op een echte sobere maaltijd? Uit solidariteit met de meerderheid van de Congolezen die het moeten doen met één maaltijd per dag …

 

Nog andere ideeën?

Laat zeker weten wat er in jullie school/instelling gebeurt! Jullie actie-ideeën kunnen anderen inspireren!

 

 

 

 

 

bottom of page