top of page

Congokoken

 

 

 

 

We vroegen aan maman Constantine (zie foto), de kokkin van de Broeders in het klooster van Kabinda wat men in haar moederland zoal eet. Hieronder kan je lezen wat we van haar leerden …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De gewone Congolees eet ’s ochtends niet. Het feit dat de kleine Kibambe dit in de campagnefilm wel doet is eerder een uitzondering en – zoals zijn papa zei – ook maar ‘un petit rien’: een restje fufu van de vorige avond.

 

Ook ’s middags wordt er niet echt gegeten. Tenzij – in Kabinda dan toch waar men het geluk heeft in een vruchtbare streek te wonen – een mango, rechtstreeks uit de boom ‘geklopt’ met een lange stok.

Niet omdat ze geen honger hebben, maar gewoon omdat er niets is!

 

De enige maaltijd wordt ’s avonds genoten en bestaat grotendeels uit fufu (zg. ‘boule nationale’) en bonen of wat groen (vb. de bladeren van maniok); soms verrijkt met een eitje en eenmaal in de week – maar niet altijd – met vis of vlees. Als ze vlees eten, is dat kip of geit; varkens- en rundvlees is echt enkel voor de ‘happy few’. Vis en vlees worden meestal gestoofd in saus. Deze saus is bijna altijd een tomatensaus op basis van palmolie en gekruid met kleine pepers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                          Broeder Yves bakt geitenbrochettes

 

Als tussendoortjes eten ze pinda's, fruit (mango's en avocado’s bvb.) en beignets. Bij feesten laten ze zich graag gaan in Primus en Skoll of zelf gebrouwen (bananen)bier en andere (straffere) alcoholische dranken zoals 'Cinque Cents' (gestookt met maïs en maniok).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                          Kraampje met advocado’s, pinda’s en bakbananen in de straten van Kabinda

 

Een delicatesse in Congo zijn rode mieren (termieten)! Deze vangen en verkopen is een karweitje voor de meisjes/vrouwen. In de gaten onderaan de termietenheuvel duwen ze een een stuk boomstam naar binnen. Eens de boomstam goed diep in één van de gaten zit, kloppen de meisjes op die boomstam waardoor de mieren die op dat moment over de boomstam kruipen zich erop vastzetten. Om ze klaar te maken, kloppen de meisjes de mieren van de boomstam af en verdrinken deze in kokend water. Nadien worden de mieren gebakken én opgepeuzeld (met een lepeltje – geserveerd op een ondertasje).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                            Papa Nunu doet zich tegoed aan Primusbier en rode mieren …

 

In de bundel Congokoken (zie boven) vind je tal van recepten voor basisgerechten, soepen, hoofdgerechten met kip, hoofdgerechten met vis, hoofdgerechten met vlees, vegetarisch hoofdgerecht, bijgerechten, sausen, nagerechten, snacks, gebak en drankjes. Veel kookplezier!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We verzamelden een heleboel recepten:

1) Basisgerechten, 2) Soepen, 3) Hoofdgerechten met kip, 4) Hoofdgerechten met vis, 5) Hoofdgerechten met vlees, 6) Bijgerechten, 7) Sausen, 8) Nagerechten, 9) Snacks, 10) Gebak en 11) Drankjes.

 

Veel kookplezier!

bottom of page