top of page

Geslaagde startdag

Aalter, dinsdag 20 januari ll. Een 200-tal lokale promotoren wilden ook dit jaar de Startdag van de Zuidactie 2015 niet missen. Terecht, want het werd opnieuw een rijk gevulde, inspirerende dag.

 

Het tasje koffie of thee bij aankomst smaakte iedereen maar vooral toch de lokale promotoren die die ochtend drie uur fileleed hadden doorstaan. Om 10u stipt luidde de schoolbel en werd iedereen naar de Raadzaal uitgenodigd. Na een terugblik op de vorige Zuidactie (Ik blijf niet doof voor Rumonge) én de bekendmaking van de uiteindelijke opbrengst hiervan (maar liefst €112.719) werd de campagnefilm van dit jaar getoond: een krachtige én duidelijke introductie van het Zuidactieproject van dit jaar. Een project dat nog meer body kreeg door de getuigenis van Boudewijn Van Hyfte en André Ornelis, allebei nauw betrokken bij de renovatie van de scholengroep van Kabinda. Na zijn getuigenis kroop André even in de huid van papa Nunu en de leerlingen van het 6de leerjaar van de Emmaüs Basisschool in deze van hun Congolese leeftijdsgenootjes.

 

Na een welkom tussendoortje van banaan in een bladerdeegjasje trokken we – uiteraard te voet – naar de Emmaüs Basisschool voor de voorstelling van de themawerkingen binnen de verschillende sectoren. In deze inhoudelijke werkwinkels werden ideeën aangereikt om de Zuidactie concreet vorm te geven zowel bij kleuters, kinderen, jongeren als in leefgroepen.

 

Omdat we de refter in de Basisschool nodig hadden voor het namiddagprogramma, stelden directeurs Erik De Keyzer en Walter Verniers ons deze van de Emmaüs Middenschool ter beschikking. Daar werden we - voor een 2de keer - door Marijke Bakeland en haar leerlingen van 2 STW culinair verwend.

 

Na de Congolese maaltijdsoep was het alweer tijd voor het namiddagprogramma: een informatieve Leçon voor de ‘weters’ en een goed gevulde Marché de l’Art met tal van creatips (elk op hun manier gelinkt aan Congo of KI-KI) voor de ‘doeners’. Maar eerst zongen we nog, samen met marktzanger Erik Wille, de ‘Zuidactiesnijdersbank’. Afsluiten deden we in ware Congolese traditie met een Fête Congolaise met bakbananen, beignets en een Primuspilsje.

 

Bij deze nog eens een hartelijke dank je wel aan de scholengroep van Aalter voor hun gastvrijheid. Mede dankzij hun inzet blikken we terug op een alweer geslaagde Startdag die onze lokale promotoren hopelijk voldoende kon begeesteren om (Zuid)actie te voeren voor de Ecole Primaire Kintu Kimune van de Broeders van Liefde in Kabinda!

 

 

Bekijk hier de foto's van de Startdag:

bottom of page