'Kibambe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personalia

 

Kibambe zit in het 6de leerjaar in de klas van papa Nunu (6ème C). Kibambe heeft klasnummer 43; in het totaal zitten niet minder dan 60 leerlingen in papa Nunu’s klas.

 

Kibambe is de op één na jongste van 7 kinderen. Eén van zijn oudere broers is leraar en werkt in Mbuji Mayi; dit tot grote trots van zijn ouders.

 

Dagelijks stapt Kibambe 8km van en naar de school (4 km heen en 4 km terug). Om 5u30 staat hij op, neemt een ‘bamboedouche’, eet ‘un petit rien’ en moet ten laatste om 6u op weg zijn naar school, wil hij daar op tijd aankomen.

 

Hij houdt van nootjes, vlees, maniok en gezouten vis.

 

Hij is bang van slangen en honden.

 

Zaterdag vindt hij de minst leuke dag van de week, want dan moet hij allerlei karweien doen. Zondag vindt hij wel OK, want dan mag hij naar de mis. Maandag vindt hij de leukste dag van de week, want dan mag hij opnieuw naar school.

 

Kibambes droom

 

Kibambe droomt ervan om later dokter te worden. Net zoals de man aan wiens huis (in de ogen van Kibambe een ‘villa’) hij dagelijks voorbij komt op weg naar school. Dokter Kateba is ook een oud-leerling van de Broeders. In 1999 studeerde hij af in het Institut Bumune (de secundaire school van de Broeders van Liefde in Kabinda). Na 7 jaar universitaire studies in Mbuji Mayi werd hij arts. Hij vond een plaats in het ziekenhuis van Kabinda en verdient daar een maandloon van $350. Het merendeel van de artsen trekt echter naar steden als Mbuji Mayi en Kinshasa omdat ze daar meer (in Kinshasa zelfs tot 3x zoveel) kunnen verdienen.

 

Kibambes ouders zetten alles op alles opdat Kibambe zijn droom zou kunnen realiseren, maar evident is het niet.

 

Om een beetje geld te verdienen stookt Kibambes mama 500 (‘Cinque Cents’); een typische drank van Kabinda – gemaakt van maïs en maniok. Deze drank, zo genoemd omdat de prijs is die voor een liter moet betaald worden, heeft een alcoholpercentage van niet minder dan 57°. Cinque Cents wordt gedronken als aperitief maar even goed gebruikt om wonden te ontsmetten. Het water dat Kibambes mama nodig heeft om de drank te stoken put ze uit de bron die op 30 minuten wandelafstand ligt van de hut waarin de familie woont. Alcohol stoken is ongezond werk en Kibambes mama is vrij vaak ziek. Andere karweitjes waarmee ze af en toe geld verdient lukken dan uiteraard ook niet: hout sprokkelen en hakken (voor een bundel brandhout krijgt ze zo’n 1000 CDF of €0,87) of houtskool maken (voor een emmer krijgt ze zo’n 3000 CDF of €2,6).

 

Kibambes vader heeft mogen studeren. Hij is een oud-leerling van de beroepsschool van de Broeders van Liefde in Kabinda (Institut Kifulo) waar hij de afdeling schrijnwerkerij volgde. Hij werkt in loondienst bij een schrijnwerker in Kamana, 60 km. ver van Kabinda. Kibambes vader heeft er altijd van gedroomd om als zelfstandig schrijnwerker in Kabinda aan de slag te kunnen en op die manier bij zijn gezin te kunnen zijn; maar het materiaal dat hij daarvoor nodig heeft kan hij niet betalen.

 

Interview met Kibambes papa

 

Studeren  is belangrijk, zo zegt hij. Studeren is de toekomst van kinderen. Kibambe is een verstandig kind. In het 1ste leerjaar was hij steeds de eerste. We doen echt inspanningen om hem te laten studeren. Ondanks alle moeilijkheden, op alle mogelijke manieren.

 

Kibambe wil dokter worden. Dat is belangrijk, dat hij heel goed weet wat hij wil worden. Een Broeder van Liefde van wie we les krijgen in de beroepsschool, heeft ons dat ooit verteld. Enkel diegenen die weten waarom ze studeren, zetten door.

 

Als je zoon goed gestudeerd heeft en als je hem als ouder daartoe alle mogelijkheden gegeven hebt, zal hij later voor jou zorgen. Tot aan je dood. Dokters wonen in een mooi huis, wij wonen in hutten. Om zo'n huizen te bouwen heb je geld nodig.

 

De school van de Broeders van Liefde is een goede school. De Broeders hebben heel veel mensen gevormd. De meerderheid van de mannen hier in Kabinda heeft bij de Broeders gestudeerd. Het is de beste school. Bij de Broeders blijven de leerkrachten les geven. Ze blijven op post, ook al zijn er nationale stakingen. Daarom gaat Kibambe daar naar school. Ook al is het ver.

 

 

Klik op bovenstaande afbeelding om meer foto's van Kibambe te bekijken