Congo en België in de HDI* (een vergelijking)

 

Om de cijfers nog meer te laten spreken, maken we meteen ook de vergelijking met België.

 

* Human Development index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Congo staat op de 186ste plaats in de ranking, België prijkt op plaats 21. Dat is niet verwonderlijk. Als we kijken naar de levensstandaard in het algemeen, constateren de Verenigde Naties dat die er erbarmelijk aan toe is in Congo. Zo verdient een Belg gemiddeld honderd keer meer op een jaar tijd dan een Congolees, met 444 Amerikaanse dollar per capita per jaar voor Congo en 39 471 Amerikaanse dollar per capita per jaar voor België. De Belgen zagen hun inkomen toenemen met meer dan een derde, terwijl Congolezen bijna de helft van hun inkomen tussen hun vingers zagen glippen.

 

Terwijl België naast China bungelt met een levensverwachting van 80 jaar, moet Congo het stellen met een gemiddelde levensduur van 49.96 jaar. Tegenover 1980 is er wel verbetering merkbaar. Toen werd men in België gemiddeld 73,3 jaar, terwijl men in Congo amper de kaap van 45 jaar bereikte (45,9).

 

Wat moeder- en kindersterfte betreft is er nog heel veel werk aan de winkel. De moedersterfte wordt berekend per 100 000 levend geboren kinderen. In België sterven 10 vrouwen in het kraambed. In Congo is het cijfer schrikbarend veel hoger, met 990 moeders die sterven.
De kindersterfte wordt gemeten per 1000 levend geboren kinderen. In België sterven er 4 baby’s voor ze hun eerste verjaardag vieren. In de Democratische Republiek Congo sterven er 146. Dat is meer dan één op tien.