Chrisnovic

Klik op bovenstaande afbeelding om meer foto's van Chrisnovic te bekijken

Fotomap:

Chrisnovic (betekenis: Christ Vainceur) is de zoon van Chacel, een 19-jarige ‘élève mariée’. Deze zet alles op alles zowel om zelf haar studies te kunnen afmaken (ze begon in september aan het laatste jaar van het secundair – net als haar 2 jaar jongere zus) als om haar zoon te laten studeren. Maar dit is niet vanzelfsprekend!

Het onderwijs in Congo is in theorie gratis, maar de schoolbenodigdheden moeten door de ouders bekostigd worden. Bij het begin van het schooljaar krijgen de leerlingen te horen wat ze nodig hebben. Hoe verder in hun schoolloopbaan, hoe meer schriften en dergelijke ze nodig hebben en hoe duurder schoolgaan wordt. Vooral secundair onderwijs is duur.

 

In het eerste leerjaar heeft Chrisnovic volgende zaken nodig:

 

  • 3 schriften            = 600 CDF             = €0.5

  • 1 lei                        = 2000 CDF           = €1.75

  • 1 griffel                 = 100 CDF             = €0.08

  • 1 potlood              = 100 CDF             = €0.08

  • 1 boekentasje      = 1500 CDF           = €1.3

  • TOTAAL                 = 4300 CDF           = €3.7.

 

Op zich lijkt 3,7 euro voor een heel schooljaar niet zoveel, maar voor sommige Congolese ouders is zelfs dit nog teveel. Voor Chacel bijvoorbeeld. Haar beide ouders zijn overleden; ze vroeg aan familieleden en buren om haar het nodige geld te lenen. Eens ze volgend jaar afgestudeerd is en werk heeft, zou ze alles terug betalen, zo beloofde ze. Maar familieleden en buren zijn niet happig, want ze weten ook dat er weinig werk is in Kabinda en dat de kans dat Chacel werk vindt, klein is. Gelukkig voor mama Chacel heeft directeur Kanyinda begrip voor dergelijke situaties en helpt hij de armste ouders zoals zij waar hij kan.

 

Chacel woont met Chrisnovic op hetzelfde domein als haar schoonbroer en schoonzus. Chrisnovics vader (een oud-leerling van de richting Fysique et Mathématique in Bumune, de secundaire school van de Broeders van Liefde) is op zoek naar werk in de stad (Mbuji Mayi). Maar of hij er zal vinden?

 

Zoals elke Congolese jongen van 6 jaar is Chrisnovic behoorlijk zelfstandig en gaat hij helemaal alleen naar school en ook terug naar huis (1,5 km). Hij gaat ook helemaal alleen naar de markt, zijn schoolbenodigdheden kopen.

 

In de periode dat de mango’s rijp zijn, bestaat zijn middagmaal uit een mango. Meer niet.

Net als elke jongen van die leeftijd vindt hij voetballen en met zijn vrienden spelen leuker dan naar school gaan.

Hij vindt beignets, fufu met vlees en pindanootjes lekker. Hij is bang van slangen en gevaarlijke dieren.