top of page

De campagnefilm

 

Net als vorig jaar gingen we ook dit jaar opnieuw voor een campagnefilm in 2 versies: een basisversie (voor volwassenen en leerlingen secundair onderwijs) en een eenvoudige versie (voor kinderen en personen met een een verstandelijke beperking). Een film maken is (veel) duurder dan een multimediapresentatie, maar we blijven ervan overtuigd dat een film meer dan een multimediapresentatie sensibiliseert. En laat dat nu toch nog steeds één van de belangrijkste doelstellingen van de Zuidactie zijn …

 

Amper vier dagen tijd hadden we om die film te draaien, maar alles verliep vlot. De bereidheid om aan de film mee te werken was groot. De avond van onze aankomst in Kabinda werden we doorheen de school rondgeleid door papa Nunu. We hadden meteen een gedreven leerkracht met een hart voor de school gevonden! Toen we de dag nadien de directeur ontmoetten, bleek dit een charismatische man die bovendien ook nog over de gave van het woord beschikte. Vrij snel ook vonden we, met behulp van papa Nunu een jongen uit het 6de en het 1ste leerjaar met een verhaal én waar we ook thuis mochten gaan filmen. Tenslotte mochten we steeds beroep doen op de Broeders van de communauteit in Kabinda voor vervoer én lieten ze (vooral) hun generator elke avond een tweetal uren extra draaien zodat alle batterijen opnieuw opgeladen konden worden. Bovendien werden afspraken steeds stipt nagevolgd; wat geen evidentie is in Congo!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We kwamen dan ook met heel wat mooi filmmateriaal terug thuis. Samen met cameravrouw Marijke Pauwels selecteerden we de fragmenten die de noden van Kintu Kimune het best in beeld brachten en verzorgden we de voice-over. Twee filmmonteurs werkten af. De voice-over van de basisversie werd (tegen een vrijwilligersvergoeding) ingesproken door Barbara Rottiers van Radio 1. De voice-over van de eenvoudige versie lieten we inlezen door een kinderstem. Een meisje (6de lj), om het mannelijk overwicht in de jongensschool van Kintu Kimune wat te compenseren. In dat opzicht was het feit dat het popje Kiki een meisje is ook aardig meegenomen.

 

De eenvoudige versie start in een school van bij ons, zo konden we meteen het contrast schetsen met de school in Kabinda. De keuze voor de Emmaüsbasisschool in Aalter – locatie voor de Startdag van de Zuidactie – was evident. In de eenvoudige versie zien we ook Kiki naar Kabinda vertrekken, waardoor de link met het popje op de affiche meteen duidelijk is voor zij die deze versie van de film zien.

 


 

bottom of page