top of page

Affiche

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blikvanger van de affiche is de campagneslogan, in krijtletters op een lei geschreven. Een lei die weliswaar iets mooier (nieuwer en degelijker) is dan de leien die de kinderen van Kintu Kimune gebruiken, maar dat kan al meteen gezien worden als een verwijzing naar het doel van onze Zuidactie. Het geld dat we inzamelen zal immers gebruikt worden voor een mooiere (nieuwere en degelijkere) school, waar aan kinderen kwaliteitsvol onderwijs zal geboden worden in een goede context.

 

We kozen dit jaar voor een slogan in het Frans, de officiële taal in Congo. Allons-y pour KI-KI is een oproep: laten we de handen in elkaar slaan én actie voeren voor Kintu Kimune. In de slogan gebruikten we de door leerlingen en leerkrachten van de school vaak gebruikte afkorting van de naam van de school (KI-KI). Mede omdat de slogan op die manier rijmde; maar tegelijkertijd is het ook een fijne manier om het koosnaampje van de school bij onze achterban te introduceren. Als ondertitel kozen we twee woorden die meteen de kern van de zaak vatten: in 2015 voeren we (Zuid)actie voor een school waardoor we – letterlijk én figuurlijk – een steentje bijdragen aan de toekomst van duizenden kinderen!

 

Achter de campagnetitel wappert de Congolese vlag. Zo is de Zuidactie meteen ook gesitueerd. Wapperende vlaggen zijn overigens een heel vertrouwd beeld in Congo waar zowat overal (tot in de kleinste dorpen) vlaggen wapperen.

 

Onder de campagneslogan zijn de twee protagonisten uit de campagnefilm afgebeeld. Kibambe en Chrisnovic zitten tegen een oude afbrokkelende muur, met de voeten in het puin. Een verwijzing naar de lamentabele toestand van de gebouwen. Op de kleine foto’s met ‘zand-look’ zie je de twee overige figuren die centraal staan in de campagnefilm en dus ook de Zuidactie: de directeur en papa Nunu.

De ‘zand-look’ die de foto’s ook (kunstmatig) veroudert werd door de lay-outer gebruikt om de toestand van de schoolgebouwen weer te geven. Deze foto’s komen overigens ook in de folders terug, net als de overige elementen van deze affiche.

 

Naast het leitje met de campagneslogan duikt het popje Kiki op, afgebeeld tegen het gele label van het schooluniform. Het popje dat geïntroduceerd werd om de Zuidactie bij de kleuters aan de man te brengen, speelt ook de hoofdrol in het stopmotionfilmpje met Kiki die naar Congo vertrekt. Dit filmpje (te vinden op de website bij campagnemateriaal) is een heel fijn ‘voorproevertje’ voor de actie. Een ideaal – laagdrempelig – instapfilmpje … Het werd met heel veel creativiteit en geduld gemaakt door Vicky Logghe en haar kleuters van de zorgklas. Waarvoor heel veel dank!

 

Uiteraard vind je ook de Zuidactiehandjes op de affiche terug. Dit jaar zelfs vrij prominent. Meer dan ooit immers roept de Zuidactie dit jaar op om de handen in elkaar te slaan en samen met de directeur en het lerarenkorps het voortbestaan van de school te verzekeren!

Tenslotte misschien toch ook nog even wijzen op het typische ‘boekentasje’ in de hand van Kibambe (ook Chrisnovic heeft een soortgelijk boekentasje, maar het is minder zichtbaar op de foto). De plastic tasjes met zwarte strepen bleken erg in trek te zijn in Kabinda!

 

bottom of page