De Sheba-uitdagingen

De beroemde Ethiopische koningin van Sheba daagt jullie uit! Probeert jouw school of voorziening ook één of meerdere uitdagingen succesvol uit te voeren ten voordele van de Zuidactie? Dan schenkt de koningin jullie een gouden jebena (Ethiopische koffiekan) uit haar schatkamer als trofee.

 

Ga ervoor!

Organiseer in je school of voorziening een voetbaltornooi: de Sheba Cup. Laat je sponsoren (per doelpunt) of laat mensen een gokje wagen op de matchuitslagen. Wedden dat het jullie een aardige duit opbrengt voor de Zuidactie?

Te voet, per fiets, skateboard, rolstoel, step, bolderkar, rolschaatsen, handbike of tandem… maakt niet uit. Leg met heel je school of voorziening samen zo veel mogelijk kilometers af en laat je sponsoren voor de Zuidactie! Yirgachaffe, here we come!

Voor wie heel ambitieus is: afstand tot Yirgachaffe is 6.000 km!

De Sheba Cup
Tour van Chaffe
Car wash
DIY-speelgoedmarkt

Geen nood, jullie hoeven niet de rivier in… Met een kraan en een paar emmers lukt het ook wel… Laat auto’s en fietsen glimmen als stonden ze onder de blakende Ethiopische zon. At the car wash… 

De broer van Metike is heel handig. Hij maakt gewoon zelf zijn eigen speelgoed. Van een plank en vier wieltjes maakt hij een echt skateboard. Jullie kunnen dit ongetwijfeld ook! Maak zelf speelgoed uit afvalmateriaal en verkoop het op een heuse “speelgoedmarkt”. En de opbrengst? Ja, … je raadt het al!

Knutselsuggesties

TRAP eens LEKKER door!

Heeft jouw school of voorziening één of meerdere trappenhallen? Ideaal! Dan kan je een trappenloop organiseren en er een heus evenement van maken met drank- en eetstalletjes voor de supporters. Goed voor je conditie, goed voor de sfeer en goed voor de Zuidactie!

Pannenkoekenslag

Pannenkoek, pancake, crêpe, injera: noem het zoals je wil, maar iedereen is er dol op, van België tot Ethiopië. Dus wie zou zo’n lekkernij durven weigeren? Bakken maar voor de Zuidactie!

 

Recept injera: klik hier.

Ethiopische filmavond
Reggae night

Samen een film bekijken…, niets zo gezellig. Zeker als je weet dat de opbrengst van de avond naar een goed doel gaat… In Ethiopië eten ze popcorn bij de koffie, maar smullen jullie ze maar gewoon op tijdens het filmkijken…

Ethiopische filmsuggesties: Difret (2014); Teza (2008); Va, vis et deviens (2005).

Ethiopië is het beloofde land voor de rastafari’s. Get up, stand up… en organiseer een vette fuif in groen, geel en rood voor de Zuidactie! Bob Marley zou trots zijn op jullie…

Koffiezaklopen
1 kg kledij = €0,10 voor Zuidactie

Yirgachaffe is niet alleen het stadje waar Metike woont, maar ook de naam van één van de beste koffies ter wereld. De koffiebonen worden in grote juten zakken naar Europa getransporteerd. Zin in een wedstrijdje Ethiopisch koffiezaklopen ten voordele van de Zuidactie? Wie doet beter dan Br. Saul en Edouard?

Heeft jouw school of voorziening een rode kledingcontainer van Wereldmissiehulp (WMH) staan? Dan gaat voortaan 10 cent per ingezamelde kilo oude kledij of schoenen naar de Zuidactie. Dus: duik in je kledingkast en verzamel al wat je niet meer nodig hebt. Vele kleintjes maken één grote!

Container plaatsen t.v.v. de Zuidactie