top of page

Slechte (toegang tot) medische zorgen

Hoezo?

De medische voorzieningen in Ethiopië zijn niet steeds goed van kwaliteit. Er is weinig geweten over handicap en hoe kinderen met een beperking kunnen geholpen worden. Het medisch personeel is niet goed opgeleid. Soms gaan ouders met hun kind naar een traditionele genezer, maar vaker gaan ze helemaal niet op zoek naar medische zorg. De toegang tot gezondheidszorg is moeilijk in Ethiopië, zeker in het geval van handicap.

 

Oorzaak?

Dat kinderen met een beperking niet snel de medische zorgen krijgen die ze nodig hebben, komt door verschillende factoren:

  • Het is moeilijk om te voet of met het openbaar vervoer in de vaak afgelegen medische posten te geraken.

  • Ouders willen hun kinderen met een beperking verstoppen voor de buitenwereld omwille van de negatieve reacties die ze krijgen van anderen.

  • Soms weten ouders niets af van de mogelijke medische hulp die ze kunnen krijgen.

  • De zorgen zijn te duur.

  • Ouders denken dat de medische zorgen geen effect zullen hebben omdat de kwaliteit niet goed is.
     

Vaak ontstaat een handicap ook door het gebrek aan medische zorgen. Een onschuldige kinderziekte die in principe gemakkelijk te behandelen is maar niet wordt behandeld, kan in Ethiopië tot een handicap voor het leven leiden.

 

Gevolg?

Het gevolg van het gebrek aan medische zorgen is dat kinderen met een beperking geen zicht hebben op beterschap. Ze ontdekken niet welke opties er zijn om hun handicap te beperken of te verbeteren en hun situatie verslechterd vaak doorheen de jaren. Daardoor hebben ze meer moeite met het aanleren van vaardigheden en leven ze vaak ruim onder hun potentiële mogelijkheden…

 

Oplossing?

Br. Saul en Br. Edouard geven eerste hulp (bv. wondverzorging) waar ze kunnen.  Ze helpen zo goed als mogelijk om de kinderen die het nodig hebben toegang tot medische zorgen te geven. Ze proberen de kinderen door te verwijzen en helpen om de gepaste medische zorgen te identificeren.  Soms regelen ze heel praktisch het transport naar medische hulp.

bottom of page