top of page

Zuidactie  2016 in beeld:

Basisschool De Kei op AVS:

Broeders van Liefde en epilepsie in Afrika

De Broeders van Liefde hebben in Rwanda, Burundi, Tanzania en Congo een netwerk van een tiental psychiatrische centra uitgebouwd waar ook mensen met epilepsie terecht kunnen voor een correcte diagnose en behandeling. Epilepsie is geen psychiatrische aandoening, maar de psychiatrische centra zijn vaak de enige plaats waar de nodige apparatuur aanwezig is om een goede diagnose te stellen.

Klik op de markers om meer informatie te lezen over een specifiek centrum:

Terugblik startdag

 

Op 24 januari vond in Lede de stardag van de Zuidactie plaats. Meer dan 220 medewerkers van de Broeders van Liefde deden er inspiratie op om campagne te voeren in hun eigen school of voorziening. Bekijk de foto's en snuif de sfeer op...

Campagne voeren...

Campagnefilm:

Lied:

"Hoe ziet het leven eruit van jongeren met epilepsie in Afrika?"

Deze intrigerende vraag bracht ons samen met Fracarita Belgium naar het hart van Afrika. De verhalen van de jongeren hebben ons flink door elkaar geschud. Maar er was ook hoop.

Lore en Sara

Ontdek hier meer over de jongeren die we er hebben ontmoet.

Wivine, 16 jaar

"Soms een maand geen medicatie, dan beginnen m'n aanvallen opnieuw"

 

Stanislas, 15 jaar

"Drie jaar zoeken naar een oplossing"

 

Lavie, 8 jaar

Voor zijn ouders bestaat hij niet meer

LORE

Ik ben 16 en leerling van Sint-Laurens in Zelzate. Ik was razend benieuwd om mijn leeftijdsgenoten met epilepsie te ontmoeten in Afrika.

SARAH

Ik ben een toneelactrice, maar ben vooral bekend als tv-figuur "Kaatje" op Ketnet. Vanuit een sociaal engagement besliste ik om als reisbuddy van Lore mee te gaan op deze "expeditie". Als moeder van twee werd ik geraakt door het lot van kinderen met epilepsie.

Epilepsie, meer nie!

 

Dit jaar vraagt Fracarita Belgium aandacht voor het lot van jongeren met epilepsie in Afrika. Vaak moeten  ze opboksen tegen heel wat vooroordelen en misverstanden: epilepsie is een straf voor een zonde die ze hebben begaan, mensen met epilepsie zijn bezeten door boze geesten, vervloekt, besmettelijk, ... "blijf uit hun buurt!". Ze schamen zich en komen niet meer buiten...

Toch kunnen de meeste mensen met epilepsie een perfect normaal leven leiden. Met medicatie kunnen de aanvallen meestal onderdrukt worden. Mensen kunnen opnieuw werken, studeren, een gezin stichten ... een echte toekomst uitbouwen! Want epilepsie is een medisch te behandelen aandoening, meer niet...

Zuid-... actie!

Van de Westhoek tot de Limburgse Kempen, overal worden de handen uit de mouwen gestoken voor Stanislas en co. Een impressie van enkele acties vind je hier:

Ursel
Knesselare
Overslag (Wachtebeke)
Brecht
Brakel
Merksem
Sint-Truiden
Merksem
Brakel
Knesselare
Brakel
Overslag (Wachtebeke)
Ursel
Zwijnaarde
Sint-Truiden
Brakel
Merksem
Zelzate
Drongen
Zwijnaarde
Brakel
Merksem
Leopoldsburg
Merksem
Zwijnaarde
Ursel
Leopoldsburg
Zelzate
Zelzate
Sint-Truiden
Drongen
Leopoldsburg
Brakel
Beernem
Turnhout
Schoten
Drongen
Zelzate
Drongen
Leopoldsburg

Jouw steun maakt het verschil!

Je kan zelf jongeren met epilepsie in Afrika steunen door een financiële bijdrage te leveren op het rekeningnummer van Fracarita Belgium: IBAN BE51 4459 6281 2162 met vermelding “Zuidactie 2017”.

 

Vanaf € 40 heb je recht op een fiscaal attest.

**Bij online doneren moet Fracarita Belgium een deel van uw gift afstaan aan een betaalprovider. Indien u dit wil vermijden, kunt u rechtstreeks storten op ons rekeningnummer (zie kader rechts)

bottom of page