top of page

Met dank aan de Dienst Identiteit van de Broeders van Liefde

In de bundel "Zinzorg & Pastoraat tijdens de Zuidactie" willen we een aantal suggesties doen hoe je tijdens de Zuidactie kan motiveren tot verstilling, verdieping en verbinding.

 

Wat?
Onze suggesties bestaan uit verhalen, spelen en activiteiten. Al deze hebben we opgedeeld in twee gehelen. Deel 1 draagt de titel zinzorg. Alles wat hierin opgenomen is, heeft als doel de zorg voor zinbeleving 
én het gesprek rond zinbeleving te stimuleren. Deel 2 draagt de titel pastoraat. In dit onderdeel bieden we dingen aan vanuit een meer duidelijke christelijke inspiratie.

 

Voor wie?
De doelgroep die we voor ogen hebben, is zeer breed, gaande van kleuters tot volwassenen, van cliënten tot medewerkers. Wil dit zeggen dat alles pasklaar is voor elke doelgroep? Nee, maar met kleine aanpassingen zijn de meeste dingen wel voor elke doelgroep te gebruiken. Bovendien roept een suggestie misschien wel nieuwe ideeën bij je op.

Downloaden:

Bartimeüs - Sterretjes aan de hemel. Download afzonderlijke afbeeldingen.

Bartimeüs - Kijkbijbel. Download afzonderlijke afbeeldingen.

Bartimeüs kijkbijbel in stripvorm

 

Gedicht bij aanvang startdag:

Kijk niet in de bloembak

Geef me een bloembak, enkel gevuld met donkere aarde. Ik breng hem vlakbij mijn ogen en kijk erin.

Huizen, ramen, licht en kleuren verdwijnen uit m’n gezicht. Iemand die knipoogt, zie ik niet. Jij die me groet, laat me koud.

Ik ben blind geworden, ziende-blind. Hier sta ik dan in het donker. Ik zie het niet meer! roep ik vertwijfeld.

Twee jaar heb ik zo gekeken. Ik zag alleen wat verschrikkelijk was, teleurstelde en verdriet deed. Ik las enkel en alleen zwart­kijk-boeken als echte pessimist. Had ik jou toen ontmoet en was jij een optimist geweest, ik had je naïef genoemd.

Ik zou je bij voorkeur in een ziekenauto gezet hebben. Ik zou met je van het ene ongeluk naar het andere hebben gereden.

Je zou wel anders leren kijken. Ik zou je vertellen over oorlog en haat, over uitzichtloos lijden. Ik zou je vertellen over de pijn van eenzaamheid in ieder mensenhart. Dan zou je het wel afleren optimist te zijn. Zo dacht en leefde ik. Ziende-blind!

Tot iemand mij wakker schudde, maar kijk dan toch! Kijk naar die man die niet voorbijgaat maar spontaan hulp biedt.

Kijk naar die vrouw die met bloemen naar de zieken gaat, zomaar vrijwillig. Kijk naar dat open huis met mensen die klaar­staan voor wie ook.

Goddank ben ik weer anders gaan kijken. Ik heb in mijn grauwe bloembak bloemen gezet.

Startdag Zuidactie 2019-28_edited.jpg
bottom of page