top of page
IMG_5249.JPG
IMG_6142.JPG
IMG_6107.JPG

Régine

“Regine Umuhoza, voor BBC News in Kigali.”

“Ik zou mezelf een nieuwsjunkie kunnen noemen”, geeft Régine toe. “Na schooltijd wil ik altijd zo vlug mogelijk m’n radiootje aanzetten om het nieuws van de dag te kunnen beluisteren. En als ik de kans heb om aan een pc te zitten, schuim ik de nieuwssites af op zoek naar berichten heet van de naald. Vooral het internationale nieuws vind ik heel spannend. Ik ben een grote fan van Louise Mushikiwabo, onze voormalige minister van buitenlandse zaken. Al die grote wereldleiders ontmoeten, dat zou ik ook wel willen…”

Slechtziend
“Mijn mama vertelde mij dat ze niet lang na mijn geboorte merkte dat er iets aan de hand was met m’n ogen. Ze draaiden willekeurig in het rond. In het ziekenhuis werd ik geopereerd, maar ik zie nog altijd weinig. Ik kan enkel zien wat dicht bij me is. Gezichten herken ik pas op een paar centimeter afstand.  Maar hier op school heb ik geleerd hoe ik met m’n slechtziendheid moet omgaan. Ik krijg alle notities in een groter lettertype en leer ook al braille lezen en wandelen met de witte stok. Dan heb ik dit al onder de knie, mocht ik het later nodig hebben.“

Journalist
“Ik zit nu in het vierde jaar en zal dus over twee jaar mijn diploma secundair onderwijs behalen. Daarna wil ik journalistiek studeren aan de universiteit en mij specialiseren in internationale politiek. Misschien word ik dan wel een beroemde tv-journalist: “Dit was Regine Umuhoza, voor BBC News in Kigali”. 

Helemaal thuis
“Ik zit al sinds het eerste leerjaar hier op school. Ik voel me hier dus helemaal thuis. Met m’n vriendinnen maak ik na schooltijd kleine toneelstukjes en sketches. Vaak krijgen we de slappe lach, en komt van repeteren niet veel meer in huis… Ik zal het hier missen, over twee jaar.”
 

bottom of page