top of page

Koffers, workshops, pakketten, enz...

 • Fracarita Belgium

  • Net als vorig jaar stelt Fracarita Belgium jou opnieuw gratis uitleenmateriaal ter beschikking om de campagne op jouw school of voorziening wat meer kleur te geven.
   Dit jaar bieden we het volgende aan:

Wij doen mee!

Download hier de button om op je website te plaatsen.

Materiaal reserveren kan via mail. Gelieve duidelijk op te geven welk materiaal je wilt ontlenen, voor welke voorziening, wanneer je het zou ophalen bij Fracarita Belgium (Guislainstraat 43, 9000 Gent) en wanneer je het terugbrengt. Wie het eerst komt, het eerst maalt…

 

 • Elementen die gebruikt werden voor de inkleding van de startdag  vind je hier.
   

 • Lay-out elementen (lettertype, figuren, ...) uit affiche en folder om zelf mee aan de slag te gaan vind je hier.

 • Vzw Artmuze (startdag)
  Muziekrevalidatie met een Afrikaanse toets: https://www.art-muze.com

   

 • Xinix (Licht en Liefde) (zie startdag)

  • ​Ontmoeting in het donker
   Wandeling in het duister, voor groepen van 12 tot 30 leerlingen (vanaf 10 jaar).
   Duur: ca. 2 uur 30 minuten (waarvan 25 minuten in het donker).
   In een klein groepje, begeleid door een gids, maakt u een wandeling in volledige duisternis.
   Tastend (met behulp van een witte stok), ruikend en luisterend verkent u een drukke straat,  een markt en een park. Daarnaast maakt u kennis met de verschillende vormen van slechtziendheid en diverse hulpmiddelen. U krijgt tips om op een gepaste en respectvolle manier om te gaan met blinden en slechtzienden. Meer info

    

  • Voelklasje voor kinderen
   Voor groepen van maximaal 30 kinderen (6 tot 9 jaar).
   Duur: ca 2 uur (waarvan 15 minuten in het donker).
   Via spelletjes en verhalen maken kinderen van de lagere school kennis met een leven zonder zicht. Kun je elfjes voelen? Kriebelt een kabouter? Kun je lezen als je niet kunt zien? Hoe vind je de knuffelbeer terug als het helemaal donker is? Kun je ook verstoppertje spelen als je niet ziet? Meer info

    

  • Infopaketten
    

  • Educatieve koffers
    

 • Brailleliga (zie startdag)

 • Filmsuggesties:

  • Into Darkness
   In ’Into Darkness’ schetst de Genkse Rachida El Garani het leven van een gezin van elf blinden die in het zuiden van Marokko wonen. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de kleine slechtziende Mohamed die er van droomt zijn zicht te behouden. Hij wordt geïnspireerd door zijn tante Naïma die verder studeert in de grootstad. Zij wil haar familie uit de armoede krijgen, maar zij twijfelt of het wel zal lukken. De tegenslagen stapelen zich immers op en ook voor de kleine Mohammed ziet de toekomst er niet meteen rooskleurig uit. De film is een beklijvend en emotioneel meesterwerk.

   Volledig online te bekijken, Nederlands ondertiteld​
    

  • The Color of Paradise (Rang-e Khoda)
   In een Teheraanse blindenschool wacht de 8-jarige Mohammed op zijn vader om met hem terug te keren naar hun dorp voor de zomervakantie. Met de camera zwerven we mee door het weelderige landschap van noordelijk Iran. De norsheid van de vader staat in schril contrast mat de prachtige natuur, waarmee Mohammed een intens contact heeft, ondanks zijn handicap. Engels ondertiteld. Te ontlenen in o.a. Bibliotheek Muntpunt, Munt 6, 1000 Brussel.

    

  • Blindsight (vanaf 14 j)
   Aangrijpend avontuur van 6 blinde Tibetaanse jongeren die de Mount Everest beklimmen. Blindsight volgt 6 Tibetaanse jongeren die de meer dan 7000 meter hoge Lhakpa Ri aan de noordelijke zijde van de Everest beklimmen. Tibetanen geloven dat blinden door de duivel bezeten zijn: de kinderen worden geschuwd door hun ouders, uitgescholden door de dorpelingen en verworpen door de maatschappij. Als de Duitse Sabriye Tenberken - die ook blind is en die de eerste blindenschool in Lhasa oprichtte - hoort dat de beroemde blinde bergbeklimmer Erik Weihenmayer de Lhakpa Ri bedwongen heeft, nodigt ze hem uit naar haar school. Hij overtuigt haar om samen met de 6 leerlingen zich aan dezelfde beklimming te wagen. De volgende 3 weken beleven ze een buitengewoon avontuur. De film profiteert van de setting waarin ze gedraaid werd, namelijk het machtige decor dat het Himalaya-gebergte vormt. Hierdoor, maar vooral door het proces dat de groep kinderen doormaakt, is Blindsight een documentaire die ontroert en je met grote bewondering achterlaat. Te ontlenen in meerdere openbare bibliotheken.

    

  • Blind loves
   Iemand vinden waarvan je voor de rest van je leven waarlijk kunt houden, is voor iedereen van ons een moeilijke taak. Wat moet het dan zijn voor een blinde? Blind Loves is een uitzonderlijke poging om de wereld van de blinden te capteren. Aan de andere kant wordt er ook een gevoelige en extreem krachtige reflectie gemaakt van de intiemste emoties van personen met een visuele handicap. De hoofdpersonages zijn vier mensen die blind zijn geboren. Zij hebben een eigen wereld gecreëerd die gevuld is met ongewone dromen en verlangens. Regisseur Juraj Lehotský is er in geslaagd om de waarde en de schoonheid in het leven van Peter, Miro, Elena en Zuzana te vinden; vier blinde mensen verenigd door liefde en hun verlangens. Te ontlenen in meerdere openbare
   bibliotheken
    

  • Radiance
   Misako is een jonge vrouw die films beschrijft voor blinden, zodat die in een speciale versie in de bioscoop kunnen worden getoond. Maar voor het zover is, moet ze haar teksten wekelijks aan een testpanel voorleggen. Hoewel ze door de dood van haar vader wel iets weet over verlies, ontbreekt haar de levenswijsheid om de beelden goed naar woorden te vertalen. Door de andere leden van het panel wordt ze gespaard, maar de bijna-blinde fotograaf Masaya geeft onomwonden te kennen dat ze niet geschikt is voor dit werk. Toch ontstaat er toenadering tussen hen beiden. Een ontroerend verhaal over moeten loslaten van wat jou dierbaar is. 
   De berusting in het gegeven dat dingen vergankelijk zijn en tijd onverbiddelijk verstrijkt, is een typisch Japans thema dat Kawase wel vaker aansnijdt, maar hier krijgt haar poëtische stijl een extra lading. Ze filmt de gezichten van haar twee hoofdpersonages consequent in close-ups, met veel aandacht voor hun ogen, wat het thema van zien en blind worden weerspiegelt. Te ontlenen in meerdere openbare bibliotheken.
    

  • Africa United 
   Dudu en Fabrice uit Rwanda zijn hechte vrienden hoewel ze uit heel verschillende milieu's komen. Fabrice, zoon van een welstellende familie, droomt ervan om prof voetballer te worden. Zijn ouders zien zijn toekomst echter helemaal anders. Dudu, een aidswees, is al even gek op voetbal en werpt zich op als de 'manager' van Fabrice. Wanneer ze een kans zien om Fabrice te laten participeren aan de openingsceremonie van het WK-voetbal in Zuid-Afrika, zetten de twee alles op alles om hun droom te realiseren. Ook al betekent dit dat ze hiervoor het halve Afrikaanse continent moeten door trekken. 
   Te ontlenen in meerdere openbare bibliotheken

​Verder ook nog:
 

  • leerling Bosco in karton (levensgroot)

  • beachvlag van Fracarita Belgium

  • Tafeldoek van Fracarita Belgium

  • Vinylen spandoek van Fracarita Belgium

  • T-shirts van Fracarita Belgium

  • Roll-ups van Fracarita Belgium

Gratis te verkrijgen (overschot startdag):

bottom of page