top of page
IMG_5251.jpg
IMG_6466.jpg
IMG_6480.jpg
IMG_6562.jpg

Daniella

Goalbalkampioen

Daniella zit in het zesde jaar lager onderwijs. Toch is ze als zestien. Vroeger ging ze naar een gewone school, maar ze kon het schoolbord niet zien. Ze kreeg geen extra hulp en hinkte hopeloos achterop. Drie jaar lang bleef ze het eerste leerjaar dubbelen. Tot haar ouders beslisten om haar naar de school voor blinden en slechtzienden in Rwamagana te sturen. Daar leerde ze braille lezen en notities nemen met een brailleschrijfmachine. Al snel bleek ze heel wat in haar mars te hebben. Ze werd één van de beste leerlingen van haar klas. En ook op sportief vlak scheert ze hoge toppen.  

“Twee jaren geleden werd ik geselecteerd voor de goalbal meisjesploeg van onze school. Goalbal is een speciale balsport voor mensen met een visuele beperking. Net als bij voetbal, moet je de bal in het doel zien te krijgen. De tegenstander hoort de bal rollen, want er zit een belletje in, en moet die proberen tegen te houden.  


Dit jaar werden we met ons meisjesteam Rwandees kampioen en mocht ik de beker in de lucht steken! Als ik terugdenk aan die dag, dan begint het in mijn buik opnieuw te kriebelen. Wie had dat ooit gedacht? Ik, nationaal kampioen... De finale was wel superspannend, maar we bleven heel gefocust, en we hebben het uiteindelijk gehaald. Nu zijn we weer hard aan het trainen voor het volgende kampioenschap. En natuurlijk willen we die beker terug meenemen naar onze school! Ik droom ervan om ooit te kunnen deelnemen aan de paralympische spelen met ons nationale Rwandese goalbal team. Dat zou helemaal top zijn.”

Download de pdf

bottom of page