top of page

CREA EN  CO

cane-pin-pin.jpg

Witte stok speldje 

Op zoek naar een leuk symbool om je solidariteit te tonen met de blinde leerlingen in Rwanda? Of een hebbedingetje ten voordele van de Zuidactie? Dan heb je hier wat je zoekt: een speldje in de vorm van een witte stok, gemaakt met strijkparels. 

Carine De Coninck (basisschool Ursel) maakte voor jou een handleiding

  

Braille prikken 

 

Wil je zelf eens proberen iets te schrijven in braille? Dan heb je niet meteen een brailleschrijfmachine nodig. Je kan ook braille prikken met een bordje.

Op deze site (Engelstalig) leggen ze je graag uit hoe je dit doet. 

  

Make an early braille writing machine-6.

Brailleplankje maken

In het eerste leerjaar van de school voor blinden en slechtzienden in Rwanda, leren de kinderen braille met een houten plankje. In dit plankje zitten houten gaatjes, gegroepeerd per zes (= 1 letter in braille). Door stukjes elektriciteitsdraad al dan niet in de gaatjes te stoppen, kunnen ze letters en woorden vormen. 

Met een stuk hout en een boormachine kan je zelf ook zo'n plankje maken en je eerste woorden in braille vormen. Zie ook het plankje dat je mee kreeg op de startdag als voorbeeld. 

Zelf plankjes ontlenen voor heel je klas? Dit kan. Stuur ons dan een mailtje

IMG_4390.JPG

Pimp je fiets!

Peter, een oud-leering van de blindenschool in Rwanda, heeft nu zijn eigen fietstaxibedrijfje. De fietsjongens proberen hun fietsen er zo mooi mogelijk te laten uitzien voor hun klanten. Misschien vind je hier wel inspiratie om je eigen fiets te pimpen? Of de fiets van medeleerlingen of collega's, t.v.v. de Zuidactie?

  

Blind boetseren​ 

Op de startdag kon je een workshop blind boetseren volgen. Een blinde kunstenaar van Rwandese afkomst gaf het voorbeeld. Vast ook een boeiende activiteit met verrassende resultaten in klas of leefgroep!

  

Afrikaanse hutjes

Materiaal: papier maché, stro, ballonnen en verf.
Blaas een ballon op en wikkel de papier maché erom heen. Laat het goed drogen. Prik daarna de ballon stuk en knip de papier maché door de midden. Zo heb je twee hutjes. Je kunt dus twee kinderen samen met papier maché laat werken. Verf de hutjes bruin en leg er stro boven op. Als de kinderen het leuk vinden kunnen ze van allerlei materialen dieren erbij maken.

image002.jpg

Kleedjes voor het popje Kiki :

IMG_6416.jpg
bottom of page