top of page

ACTIEF

BLINDEMAN.jpg

VERTROUWENSSPELEN GEBLINDDOEKT (uit Het Krekelboek)

 

Respect tonen en krijgen heeft vaak te maken met zelfvertrouwen en vertrouwen in de ander. Vertrouwen geven en krijgen kun je bespreekbaar maken en stimuleren via allerlei vertrouwensspelen:

  • Blindemannetje in de kring: wie is het die je daar voelt?

  • De groep stelt zich op in een rechthoek (de biljarttafel). Een geblinddoekte (de biljartbal) beweegt zich in een rechte lijn tot hij iemand raakt. Degenen die aan de kant staan, vangen de geblinddoekte op en sturen hem voorzichtig een andere kant uit.

  • In duo’s laat je een kind de geblinddoekte partner begeleiden over een zelf te kiezen traject met verschillende obstakels (dit kan zowel sprekend als met de hand).

  • Iemand loopt geblinddoekt (of met gesloten ogen) op een plas af. De andere kinderen maken geen geluid, maar vangen de loper op voordat die in de plas terecht komt.

 

Het is erg belangrijk bij dit soort spelen om de kinderen vooraf goed de regels voor veiligheid in te prenten: iedereen moet zeer geconcentreerd blijven en zich aan de regels houden of er kunnen ongelukken gebeuren. Ieder moet daarbij de eigen verantwoordelijkheid opnemen. Je zorgt ook voor een geleidelijke opbouw in moeilijkheidsgraad, zodat het vertrouwen stap voor stap kan groeien.

Torbal

Torbal is een paralympische balsport voor blinden en slechtzienden. Net als bij voetbal moet je zien te scoren door de bal in een doel te laten belanden. Iedereen heeft een oogmasker op zodat iedereen totaal niets meer kan zien (dus ook de slechtzienden niet). In de bal zit een belletje. Uit de snelheid en de richting van het geluid, moet je proberen af te leiden waar de bal heen rolt. De bal tijdig onderscheppen is de boodschap. 

Johan Franckx, LO leerkracht in KI Woluwe afdeling Ganspoel, maakte voor jullie deze beknopte spelbeschrijving

preview-black-silhouette-girls-on-a-tand

Spring maar achterop​...

 

Ook fietsen kan zonder te zien. Doe een blinddoek om, het wordt een unieke ervaring!

  

Afrikaanse spelletjes

Wil je graag te weten komen welke spelletjes in Rwanda worden gespeeld? Bekijk ze hier. Met de spelregels erbij, kan je meteen aan de slag.

  

Pimp je fiets!

Peter, een oud-leering van de blindenschool in Rwanda, heeft nu zijn eigen fietstaxibedrijfje. De fietsjongens proberen hun fietsen er zo mooi mogelijk te laten uitzien voor hun klanten. Misschien vind je hier wel inspiratie om je eigen fiets te pimpen? Of de fiets van medeleerlingen of collega's, t.v.v. de Zuidactie?

  

Blind boetseren​ 

Op de startdag kon je een workshop blind boetseren volgen. Een blinde kunstenaar van Rwandese afkomst gaf het voorbeeld. Vast ook een boeiende activiteit met verrassende resultaten in klas of leefgroep!

  

Twister geblinddoekt

Het twister spel zoals we allemaal kennen, maar dan met blinddoeken en voelbare vormen. 

  

Campagnelied

Het campagnelied werd dit jaar geschreven door Geert Maeckelbergh, een leerkracht van het Koninklijk Instituut Woluwe die zelf een visuele beperking heeft.

Hij kwam zijn lied voorstellen op de startdag, samen met zijn collega Christiane De Mesmaeker (gitaar). Zie foto.  
 

Tekst en gitaarakkoorden

Startdag Zuidactie 2019-40.jpg
Startdag Zuidactie 2019-39.jpg
bottom of page