Ook meisjes mogen dromen
Meisjes in ons dorp Simalia denken nog vaak dat ze minder zijn dan jongens. In mijn klas doe ik er alles aan om dat idee de wereld uit te helpen. Ik maak hen duidelijk dat meisjes ook mogen dromen over wat ze later willen worden. In India zijn er vrouwelijke piloten, vrouwelijke legerofficieren, vrouwelijke treinbestuurders, vrouwelijke politieagenten, … en we hebben zelfs al een vrouwelijke president gehad! Ieder meisje moet haar eigen droom kunnen nastreven, net als jongens. Ja toch?
Het is heel belangrijk dat meisjes onderwijs kunnen volgen zodat ze later zelf kunnen gaan werken en op eigen benen kunnen staan. Want zonder eigen inkomen hebben ze weinig andere keuze dan snel te trouwen en blijven ze voor de rest van hun leven volledig afhankelijk van hun man. Studeren geeft hen de vrijheid om zelf hun eigen toekomst uit te stippelen.
Maar ik moet toegeven, als meisje in India is het niet eenvoudig om je eigen dromen waar te maken. Het doet me telkens pijn om te zien dat jonge meisjes niet meer naar school mogen omdat ze moeten gaan werken in de steengroeve of trouwen met een man die haar ouders voor haar heeft uitgekozen. Het maakt me triest, maar tegelijkertijd sterkt het me ook in de overtuiging dat we in onze school echt goed werk leveren, want bij ons zijn er nauwelijks meisjes die vroegtijdig de school verlaten. Daar zijn we als leerkrachten van de Saint Peters school heel fier op!
Het vergt heel wat moed om als meisje in India naar school te gaan. Veel scholen hebben geen toiletten voor meisjes. Meisjes moeten dan maar in het open veld hun behoefte doen. Da’s niet fijn, en zelfs niet veilig. Heel wat ouders houden hun dochters ook liever binnenshuis, omdat ze vrezen dat ze onderweg naar school anders lastig gevallen kunnen worden door plagerige jongens of mannen met slechte bedoelingen. Meisjes wiens moeder uit werken gaat moeten vaak thuis blijven om in haar plaats het huishouden te doen. Als meisje moet je dus heel wat obstakels zien te overwinnen om een diploma te behalen.