Een dorp waar geschiedenis wordt geschreven

Dankzij de opbrengst van de Zuidactie “Smile Simalia” konden de Broeders van Liefde 7 jaar geleden een basisschool bouwen in Simalia: de Saint Peter’s School, waar Chhoti nu lager onderwijs volgt. Met de nieuwe Zuidactie in 2016 is het streefdoel om daar nu ook een secundaire afdeling aan toe te voegen.

 

Voordien werkten de meeste kinderen van het dorp onder mensonwaardige omstandigheden in een illegale steengroeve. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds moesten ze met loodzware hamers stenen kappen, vaak blootsvoets. De Broeders van Liefde en de leerkrachten van de school zijn erin geslaagd om de ouders te overtuigen hun kinderen niet langer naar de steengroeve te sturen, maar naar de Saint Peter’s School. Dankzij het lage inschrijvingsgeld kunnen ook kinderen uit de armste gezinnen onderwijs volgen. De bouw van de basisschool betekende het einde van de kinderarbeid in Simalia. Een historisch feit en dit dankzij de Zuidactie!

 

Van kinderarbeid naar lager én secundair onderwijs

In 2016 willen we opnieuw geschiedenis schrijven in Simalia. Het basisonderwijs heeft de kinderen in het dorp sterker gemaakt. Ze kunnen schrijven, lezen en rekenen en daardoor beter voor zichzelf opkomen. Toch volstaat dat niet om uit de vicieuze armoedecirkel te ontsnappen. Heel wat tieners komen na de lagere school opnieuw in de steengroeve terecht en blijven dan volledig afhankelijk van de willekeur van hun werkgever. Om echt uit de generatie-armoede te ontsnappen, hebben ze een secundair diploma nodig dat deuren opent naar eerlijk betaald werk. Daarom willen de Broeders van Liefde in Simalia nu ook van start gaan met secundair onderwijs. Een beslissing die straatarme gezinnen totaal nieuwe perspectieven biedt en tienerdromen kan doen uitkomen.

Mulitmediapresentatie Zuidactie 2009, "Smile Simalia":